Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Κική Δημουλά / Kiki Dimoula

Κική Δημουλά

 

 Βιογραφικό Σημείωμα 

     Η Κική Δημουλά γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος για εικοσιπέντε χρόνια. Παντρεύτηκε τον ποιητή Άθω Δημουλά. Ζει στην Αθήνα. Ο ποιητικός λόγος της Κικής Δημουλά ακολούθησε μια εξελικτική πορεία ξεκινώντας από επιδράσεις από την καβαφική ποίηση και με βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία την ενάργεια του λόγου, τη λογοπλαστική τάση και την εικονοπλαστική ενάργεια. Ο προβληματισμός της, σαφώς προσανατολισμένος προς τη δυτική φιλοσοφία της ύπαρξης, εκφράζει την αγωνιώδη αναζήτηση της ποιήτριας για το νόημα της φθαρτής ανθρώπινης ζωής. Ως εναρκτήριο σημείο της ώριμης φάσης της δημιουργίας της θεωρείται η ποιητική συλλογή Το λίγο του κόσμου, για την οποία τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης το 1971. Με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε και το 1988 για τη συλλογή Χαίρε ποτέ. Έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. 

Σημείωση: Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία της Κικής Δημουλά βλ. Γεράνης Στέλιος, «Δημουλά Κική», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας6. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ. , Πηλίχος Γιώργος (συνέντευξη), Τα Νέα, 20/4/1983 και «Σε β’ πρόσωπο· Μια συνομιλία της Κικής Δημουλά με τον Αντώνη Φωστιέρη και τον Θανάση Νιάρχο Η λέξη84, 5/1989, σ.388-389.

Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν αντληθεί από την ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ. Για του λόγου το αληθές (ήτοι, αν δυσπιστείτε για όσα λέω) πατήστε εδώ


(Το πλησιέστερο) 
 ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ: 
  1. Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Κική Δημουλά)
  2. Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού (Ποίηματα της Κικής Δημουλά)
  3. Βικιπαίδεια (Βιογραφικά της Κικής Δημουλά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου